Dezbaterea cu tema Impactul reglementărilor naționale și europene în materia prevenirii și a combaterii spălării banilor asupra profesiei de avocat. Parcursul european al Republicii Moldova și relațiile diplomatice cu țările vecine din nord-estul României, organizată de Baroul Suceava și Uniunea Națională a Barourilor din România

Dezbaterea a fost organizată la 16 aprilie a.c. de Baroul Suceava și Uniunea Națională a Barourilor din România.

La eveniment au participat:

Președintele U.N.B.R., avocat Traian – Cornel BRICIU
Vicepreședintele U.N.B.R., avocat Mihai BACO
Președintele C.A.A., avocat Mihăiță BUBATU
Decanul Baroului Suceava, avocat Liviu – Viorel MIHAI
Membrii Consiliului Baroului Suceava
Decanul Baroului Satu Mare, avocat Vlad – Victor BĂCULESCU
Decanul Baroului Maramureș, avocat Florin ANDREICUȚ
Decanul Baroului Vaslui, avocat Radu BOBÂRNAT
Decanul Baroului Galați, avocat Cristian SĂRARU
Decanul Baroului Neamț, avocat Ancuța – Niculina SANDU
Decanul Baroului Bacău, avocat Alexandru PRUTEANU

La dezbatere fost invitați și au onorat cu prezența:

Consulul General al României la Cernăuți, Excelența sa, avocat Irina – Loredana STĂNCULESCU
Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, avocat Dorin POPESCU
Decanul Baroului Chișinău, avocat Alexandru ȚURCAN
Decanul Baroului Bălți, avocat Constantin BOTNARI
Președintele Comisiei de licențiere al Uniunii Avocaților din Republica Moldova, avocat Adrian TĂBÎRȚĂ
Membru în Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Av. Marian BUCĂTARU
Președintele Curții de Apel Suceava, jud. Cristinel GROSU
Vicepreședintele Curții de Apel Suceava, jud Titiana ILIEȘ
Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, proc. Liliana ARBUREANU
Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, proc. Simona GHICA

Dezbaterea a fost moderată de dl. avocat Alexandru ȚURCAN, Decanul Baroului Chișinău și dl. avocat Danny BÂRDAN, Baroul București, membru al Consiliului U.N.B.R.

În luările de cuvânt introductive, invitații prezenți au felicitat organizatorii pentru organizarea unei dezbateri pe o temă de real interes atât pentru avocații români cât și pentru avocații din Republica Moldova.

Consulul General al României la Cernăuți, Excelența sa, doamna avocat Irina – Loredana STĂNCULESCU  a prezentat provocările cu care se confruntă misiunea din Ucraina pe care o conduce în contextul crizei financiare ce se adâncește pe fondul conflictului din Ucraina și a mulțumit avocaților români pentru eforturile depuse în vederea gestionării crizei umanitare a refugiaților.

Președintele Curții de Apel Suceava, domnul judecător Cristinel GROSU precum și Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, doamna proc. Liliana ARBUREANU au menționat cooperarea deosebită pe care o au cu Baroul Suceava și dialogul deschis pe care Curtea de Apel Suceava și respectiv Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava îl poartă constant cu conducerea Baroului Suceava.

Domnul av. Traian Briciu, Președintele UNBR a mulțumit participanților și invitaților pentru disponibilitatea de a participa la dezbatere, apreciind modelul de coabitare oferit de avocații și conducerea Baroului Suceava. Respectul și prestigiul de care se bucură avocații suceveni și conducerea baroului Suceava, la fel ca și în cazul altor barouri de dimensiuni similare, își au proveniența nu atât dintr-o forță financiară a membrilor care îl compun ci în spiritul oamenilor și în cultura socială pe care aceștia o promovează atât la nivel instituțional cât și personal. Președintele UNBR a afirmat că își dorește ca acest model să fie exportat în așa fel încât să nu rămână insule izolate ci exemple de normalitate.

Domnul avocat Mihai Baco, Vicepreședinte al UNBR, a apreciat modelul de cooperare inter-instituțională a avocaților suceveni cu autoritățile sistemului judiciar local și amintește că și în cadrul Baroului Alba, al cărui decan este, avocații împreună cu magistrații participă la evenimente de formare profesională comune, unele organizate și cu participarea unor reprezentanți ai autorităților judiciare europene, cu care avocații din Baroul Alba păstrează strânse relații de cooperare.

Domnul avocat Dorin Popescu, Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova a mulțumit organizatorilor pentru invitația de a participa la dezbatere, afirmând totodată că organizarea și exercitarea profesiei de avocat în România reprezintă un model de urmate pentru avocații din Republica Moldova. Menționează că legislația privind prevenirea și combaterea spălării banilor în Republica Moldova este chiar mai exigentă decât prevederile similare europene. Pentru acest motiv, conducerea avocaților din Republica Moldova păstrează un dialog constant cu Ministerul Justiției, pentru apărarea principiilor esențiale ale exercitării profesiei.

Domnul av. dr. Traian Briciu, Președintele UNBR, a afirmat că, într-adevăr, problema combaterii spălării banilor și a actelor de terorism este o problemă de actualitate a profesiei de avocat la nivel european, fiind văzută ca aducând limitări și restricționări de practici ce pun în balanță însuși secretul profesional, de esență pentru profesia de avocat.

În cadrul dezbaterii au fost dezbătute prevederile Directivei UE 2015/849 și ale Directivei UE 843/2018, Legea nr. 129/2019 + (Legea 308/2017 și Legea 75 / 2020 din Republica Moldova).

S-a concluzionat ca reglementările adoptate la nivel european și național trebuie să fie interpretate și aplicate astfel încât să existe un echilibru între interesul public în ceea ce privește prevenirea și combaterea fenomenului de spălare a banilor și finanțare a terorismului și importanța respectării secretului profesional al avocatului. A fost prezentată și analizată Hotărârea Curții de Justiției a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 26 iunie 2007 pronunțată în cauza C-305/05.

Președintele UNBR lansează decanilor barourilor din România propunerea de a centraliza solicitările avocaților privind modul de interpretare și aplicare a Legii nr. 129/2019 și comunicarea acestora Grupului de lucru nr. 7 al Consiliului UNBR privind prevenirea și combaterea spălării banilor și apărarea secretului profesional / confidențialității.